OVER

ALLRIDE

Als mountainbikend ALO-student leek het mij in 2012 een goed idee om de opleiding mountainbike instructeur te volgen bij de NTFU. Zo geschiedde, datzelfde jaar vermaakte ik de jeugd van Assen iedere zaterdag met mijn mountainbike enthousiasme. Het liep storm. Zo stonden we wekelijks met ruim 100 kids in het bos. Dat werkte aanstekelijk, ook de ouders wilden aan het werk met hun mountainbike techniek. Zo zag eind 2013 ALLRIDE het leven: op woensdagavond trainingen aan volwassenen en zaterdagochtend de kids.

Tegenwoordig is ALLRIDE een bikepark, workshop, fietshonk en webshop in één. Een flink uit de hand gelopen hobby dus! Het gaat nog verder uit de hand lopen. De basis staat en de ideeën zijn oneindig. Han’s visie op mountainbiken is eenvoudig: “Als je het vaak en onder goede begeleiding doet, wordt het nóg leuker!”

“Han Hoving (1989) is specialist op het gebied van biken. Door zijn grondige kennis en onnavolgbaar enthousiasme voor het vak weet hij iedereen te inspireren tot betere resultaten. Doordat hij kennis helder en stapsgewijs overbrengt haal je het optimale uit je training. Zijn ervaring zal ervoor zorgen dat je serieus kan werken aan verbetering, maar zijn oprechte interesse en humor zorgen voor een ontspannen omgeving waar alles bespreekbaar is.”

“Als je het vaak én onder goede begeleiding doet, 

WORDT MOUNTAINBIKEN NÓG LEUKER!”

2012. NTFU Mountainbike Instructeur level 2
2014. NTFU Mountainbike Instructeur level 3
2014. Hanze Instituut voor Sportstudies: ALO
2017. PMBIA Mountainbike Instructor level 1
2017. PMBIA Mountainbike Instructor level 2

REPORT: PMBIA INSTRUCTEURSOPLEIDING IN WHISTLER 2017

Het leven van een mountainbike instructeur is simpel. Zorg dat je toffe lessen geeft en dat deelnemers met nieuwe inzichten en skills naar huis gaan. Dat kan altijd beter en dus heb ik een opleiding gevolgd: practice what you preach. Waar kan dat beter dan in het Mekka van het mountainbiken: Whistler! De meest legendarische mountainbike locatie ter wereld.

In whistler heb ik bij opleidingsinstituut ZEPtechniques het vijf weken durende instructorcamp gevolgd. Het doel was het halen van PMBIA level1 &2 certificering om daarmee overal ter wereld op de meest gave plekken als instructeur/gids aan het werk te kunnen. Dat betekende vijf dagen per week keihard aan de bak in het bikepark om op de ruigste trails denkbaar de skills en manoeuvres op te poetsen,  twee dagen om de trails in de omgeving verkennen en tussendoor de boeken in om het mountainbiken nog beter te begrijpen.
PMBIA Level 1 & 2.
Met een “Reference Guide’ van bijna 200 pagina’s aan lesstructuur en mountainbiketechnieken is het duidelijk dat het behoorlijk serieus genomen wordt. Kan ook niet anders, alle ervaring uit decennia wintersport en mountainbiken is gebundeld in één opleiding. Hoe bouw je specifiek een les op? Hoe zorg je voor progressie binnen de les? Hoe zorg je voor de transfer van de skills naar de trails? Hoe voorkom je dat je trucjes gaat behandelen. Kortom, haal bepaalde manoeuvres volledig uit elkaar en leer je het skill voor skill aan. Heel tof.
Waar level 1 zich vooral focust op het instrueren aan de hand van de zes skills, gaat level 2 door naar het coach aspect. Finetunen, tweaken, zoeken naar de perfecte ‘wat werkt voor jou’ balans. Hoe leg je de bal bij de deelnemer en ervaart diegene ook waar zijn/haar voorkeur ligt in plaats van het voor te kauwen. Goed, kom het vooral ervaren tijdens een ‘nieuwe’ Allride clinic. Dat ik rete-enthousiast ben moge wel duidelijk zijn.
Level 1 & 2 dus gehaald, doel bereikt. Verder nog wat gedaan daar? Zekers. De EWS (Enduro World Series) trails, Lord of the Squirrels (5 uur klimmen, meer dan 1000hm afdalen) en Top of the World gereden. Keihard onderuit gegaan op een van de leukste pumptracks ooit, een setje wielen gesloopt en dagelijks na tig uur op de fiets te hebben gezeten afgekoeld in één van de vele meren. Speciaalbiertjes drinken in de Irish pub, jaloers gekeken naar kinderen die harder rijden dan ik ooit zal. Gezien hoe profs dezelfde afdalingen als ik rijden, maar dan zonder moeite, veel te grote gapjumps overwonnen en vooral nog veel meer toffe trails gefietst.
Conclusie: doel gehaald en nog genoten ook, aanrader!